Markasamisk fotoutstilling av Ivar Murberg

I morgen, fredag 11. mai kl. 15.00, åpner det en ny utstilling på Galleri Várdobáiki. Utstillingen er av den markasamiske fotografen Ivar Murberg.

Denne utstillingen har jeg gledet meg til lenge. Ikke bare fordi jeg godt visste hvem Ivar var; han var gudfar til min yngste bror og kom ofte på besøk til oss da jeg var yngre. Men også fordi jeg selv er utdannet fotograf. Ivar jobbet i den sjangeren som jeg liker aller best, fotografi i skjæringspunktet mellom dokumentar og kunst.

I år er det ti år siden Ivar døde, kun 42 år gammel.

Han var godt i gang med sin fotografiske karriere og hadde flere separatutstillinger og kollektivutstillinger bak seg. I Luleå, Tromsø, Alta, Målselv, Helsinki. På Festspillene i Nord-Norge. Han var med på å bygge opp fotosamlingen på det samiske museet Ájtte i Jokkmokk.

I dag har han bilder som er kjøpt opp av Nordnorsk Kunstmuseum, Norsk kulturråd og Troms fylkeskommune.

Og i morgen åpner utstilling med hans bilder i markasamisk område.

Derfor har jeg den siste tiden passet på å henge i gangene her på kontoret når galleriansvarlig Tone har jobbet med utstillingen. Og jeg har sammen med Tone hatt en egen vernissage og fått smugkikket på bildene. Dette er markasamisk historie. Utstillingen består av bilder fra markasamisk miljø, blant annet er det med sterke bilder fra 1985, da Ivar ble urettmessig varetektsfengslet og stemplet som samisk terrorist.

I Márkomeannu har vi en drøm om å en gang få presentere en større utstilling av Ivar Murberg på festivalprogrammet.

Men først er det Galleri Várdobáiki som gjelder. Jeg anbefaler alle å se utstillingen, dere har muligheten frem til i høst. Og aller helst bør dere komme på åpningen i morgen. Ved siden av det visuelle ryktes det om en heftig kulinarisk opplevelse bestående av reinkjøtt og geitmelk.

Ellen

Reklame

1 tanke på “Markasamisk fotoutstilling av Ivar Murberg

  1. Æ glede mæ sånn te å se den utstillinga! Og æ krysse fingran for at vi en gang får lov te å vise bildan på MM.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s