En hilsen fra ammetåka

Det er noe med en helt ny baby som får deg til å ha lyst til å kunne starte på nytt, endre på gamle vaner. Spise sunnere, være et godt forbilde. Håpet er at det nye mennesket kanskje blir litt bedre enn deg selv, litt bedre og litt sunnere.

Slik har jeg det nå. Jeg tar hele tiden valg jeg håper er gode for min lille baby. Tøybleier fremfor papirbleier. Økologisk fremfor ikke-økologisk. Samisk fremfor norsk.

Hjelpes, den siste har viste seg å bli en skikkelig utfordring. Å plutselig skulle snakke samisk hele dagen når man er vant med norsk, det har blitt den største utfordringen av de alle! Det hele startet så fint. Jeg pludret og sang på samisk, titulerte meg som eadni (mamma på samisk) og pakket med meg babyen hjem fra sykehuset. Men i takt med våkenetter, søvnmangel og såre brystvorter valgte jeg oftere og oftere den enkleste utveien. Norsk.

Det er noe med at man blir så sliten av å bruke et språk du ikke er vant med å bruke. Det blir så mye enklere å bruke norsk. Hvorfor slite ut hodet på samisk, når du kan svømme medstrøms på norsk?

Men jeg fortsetter å prøve, og vi blander gjerne. Jeg er eadni, Marius er pappa. Jeg snakker samisk noen ganger, og norsk andre ganger. Husker jeg ikke ordet på samisk, så sier jeg det bare på norsk. Guttungen kommer uansett til å lære seg mer samisk enn meg, og en positiv bieffekt er at Marius lærer seg også samisk.

I år har jeg en festivalbaby med meg på Márkomeannu, og er det en ting vi ikke skal gå glipp av er det sangkurs for foreldre med Inga Elisa Påve! Det er som om kurset er skreddersydd for meg, hør bare: » Sangkurset passer for foreldre som allerede kan nordsamisk og som behøver trening i å synge eller snakke på samisk til barnet sitt (…)»

Eljás og eadni gleder seg!

Fredag 26.07 klokken 12.30 i Storlavvuen (barn mellom 0-5 år)
Lørdag 27.07 klokken 14.15 i Storlavvuen (barn mellom 5-12 år)

20130718-164327.jpg

Eljás har fått hørselvernet på, og er klar!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s