Hipp hurra

Dette har ikke noe med festivalen Márkomeannu å gjøre. Men det handler om det samiske, som nok en gang ufrivillig dras inn i en kulturkrig når det nærmer seg 17. mai. Det finnes visst mange som mener at samisk kultur ikke hører hjemme på denne festdagen, og derfor føler jeg at innlegget passer på bloggen vår. Men først og fremst er dette min personlige bønn om at vi en dag får slippe debatten helt.

Jeg innrømmer det først som sist. Jeg feirer som regel 17. mai med stor glede, og jeg har alltid syntes at det er en dag det er verdt å feire for alle oss som har hjemmeadresse i Norge, også for alle som er samer. Til syvende og sist er 17. mai for meg en flott feiring av grunnloven som også beskytter samisk kultur og samfunn, og for meg har grunnlovsdagen vært en fin feiring som inkluderer alt som er fint med Norge, og da spesielt som en feiring av mangfoldet . Men den flaggdebatten som igjen har blusset opp gjør meg rett og slett kvalm.

Skjermbilde 2013-05-13 kl. 13.28.32

Faksimile: Nettsak på Altaposten.no i dag.

Hver gang jeg hører et argument om at 17. mai handler om å feire det norske og at det liksom skal utelukke et samisk flagg eller et islandsk flagg (som det argumenteres for i denne artikkelen i Altaposten i dag), så undres jeg over hvordan det er mulig å gjøre en så grov feiltolking av hva grunnlovsdagen er. Uttalelser som at «samene har sin egen festdag»  er jo ikke bare historieløst med tanke på hva grunnlovsdagen er – det er også tuftet på en merkelig tolkning av at det samiske liksom skal være noe som ikke er en del av Norge og det norske fellesskapet. Her sauses for øvrig debattene sammen, og alle som ikke lydig stiller seg lydig opp i toget med et norsk flagg får høre det, være seg om vi er et urfolk i Norge eller innvandrere fra Sverige og Polen.

Jeg har selv vært en ivrig feirer av 17. mai siden jeg flyttet til Oslo i 2006, og har stolt godt rundt i Oslos gater med kofta på og et norsk flagg i handa. Men i år føler jeg meg nærmest skviset ut av dette fellesskapet. Hva er det med disse kulturfundamentalistene som insisterer på å gjøre 17. mai til en del av en kulturkrig der det norske skal ekskludere oss andre? I år føler jeg ikke at jeg kan gå med et norsk flagg, ikke fordi jeg ikke føler meg norsk, men fordi jeg ikke klarer å være en nyttig idiot for de kreftene som ønsker å ekskludere i stedet for å inkludere på 17. mai.

551657_920670158409_1125258229_n

Meg på 17 mai i fjor. Dette skjer nok ikke i år. Foto: Ingrid Harvold Kvangraven.

Nei, gi meg et samisk flagg til venstrehånda og et flagg fra Kurdistan, Grønland eller Vest-Sahara til høyrehanda, så skal jeg gå rundt og vifte stolt med to flagg i år også. Får jeg ikke lov til det, så blir jeg heller hjemme.

7 tanker på “Hipp hurra

 1. hold deg hjæmme.
  vi trenger ikke flere flagg
  Det norske flagg representerer jo alt dette, så det skulle være unødvendig og lite forebyggende for norsk kultur.

  • Kjære anynom. Merker at du ikke stiller med navn når du kommenterer, betyr det at du har meninger du ikke tør å stå for offentlig?

   Ellers er det vel verdt å merke seg at samene var i det vi kaller Norge lenge før Nordmenn var her. Skal vi synke så lavt at vi ikke anerkjenner at det Samiske er en del av norsk kulturarv (kanskje den mest genuine ettersom de var her først), som liksom er det vi feirer på 17. mai?

 2. På 17. mai er det helt naturlig og selvfølgelig å heise, bruke og gå i tog med både det samiske og det norske flagget.

  Den samiske nasjon har ingen egen stat men eksisterer like fullt som politisk og fysisk realitet innenfor både de norske, svenske, russiske og finske nasjonalstatene, og den samiske nasjon eksisterte med sin kultur, sine levemåter og sine politiske institusjoner da disse nasjonalstatene ble etablert slik den også gjør det i dag.

  Dette må kunne fortelles til alle som måtte mene noe annet enn at det samiske flagget også har sin plass i en norsk 17. mai-feiring. Tilsvarende gjelder også når det gjelder de andre nevnte nasjonalstatene, også der kan og bør det samiske flagget brukes med all mulig rett parallellt med de respektive statenes.

  Det ligger ingen motsetning her – og jeg tror nok forvirringen skyldes en sammenblanding mellom begrepene «nasjon» og «nasjonalstat.» Dette er ikke det samme, samene er en nasjon uten at samene har eller for den saks skyld gjør krav på noen nasjonalstat. Samene er en nasjon uten en egen stat til forskjell fra de statene som nevnt, men jeg forstår at det er lett for nordmenn å tenke at bruk av samisk flagg innebærer en motsetning. Men da gjelder det å forstå at den norske staten er og alltid har vært fleretnisk, at samene er en del av den, og at samene feirer sin nasjon parallellt med feiringen av den norske nasjonalstaten som samene i Norge liksom de etniske nordmennene er en del av.

  Når alle er enige om og forstår disse tingene, kan vi bruke både det samiske og norske flagget som noe helt selvfølgelig.

 3. Samiske flagget har sin plass i den norske nasjonl feiringen. det svenske finske etc resten av verden sitt har derimot ingenting der å gjøre! Samene har blitt innrullet delvis under tvang til den norske kulturen og har derfor rett til å bære sitt eget flagg!!

 4. Den norske grunnloven beskytter alle i norge, enten det er svenske eller samer. og på 17. mai synes jeg at alle skal gå med norsk flagg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s