Soundtrack: Niko Valkeapää – Ale ipmir boastut

De fleste har det nok på samme måte, eller kjenner seg igjen i det jeg skriver om her.

Det å slå på ei låt og bli kastet tilbake i tid der du opplevde noe spesielt som akkurat den låta har klart å ta vare på gjennom musikken. Enten må du bare skynde deg å slå av igjen fordi det ikke passer til situasjonen nå, fordi det ikke var et godt minne eller fordi du vil ta vare på stemninga som sitter fast i låta. Eller så lar du den stå på og  mimrer om noe som har vært.

Det å ha en sang som minner deg om en bestemt plass, person, øyeblikk, stemning.

Lyden av Márkomeannu 2012 ble for meg Lovisa Negga sitt første album. I månedene etter festivalen kunne jeg ikke høre på «Stunden äger, ångern suger» uten å se for meg festivalsletta, få en slags sommerfølelse og være litt vemodig for at festivalen var over.

I år har jeg funnet mitt festivalsoundtrack lenge før fesitvalstart. Da staben diskuterte kandidater til årets lineup og Niko Valkeapää ble foreslått tenkte jeg umiddelbart «JA!». Hans seneste album kom ut i August 2012 og bærer navnet «ÄÄ». Staben fant ut at dette kunne være konseptet for hans opptreden i år, siden alle var positiv til Niko, og kjempepositiv til albumet. Jeg måtte kommentere at jeg virkelig ser frem til «Ale ipmir boastut» utover festivalområdet. Og da var det gjort. Årets festivalsoundtrack kom på plass

Nå vil jeg prøve å smitte dere som leser dette med ÄÄ-sommerfølelse 2013.
Hør på Ale ipmit boastut! Hør på hele albumet! Forbered deg til festival og kjenn hvor fint det skal bli å være på Gallogieddi igjen. Se frem til en nydelig avslutning på fredag 26. juli. Håp på at Niko Valkeapää skal være ikledd sin sedvanlige hvite skjorte med psykedeliske blomster. (#skjortatilniko)

Hver gang jeg hører på Ale ipmir boastut blir jeg brakt til fremtiden, til Márkomeannu 2013. Jeg ser for meg scenen og sletta som bader i kveldssol. Lyden av det hese blåseinstrumentet som avslutter de siste minuttene av sangen kan høres utover hele området og gir meg frysninger. Følelsen av sommer, sol, festival og sjelefred.

Åh, kor æ glede mæ til det!

ÄÄ på WiMP

ÄÄ i iTunes store

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s