Bures, Beatrice!

Med tidligere festivalleder Beatrices inntog på bloggen kan du nå treffe samtlige tre tidligere og nåværende festivalledere for Márkomeannu her. Det er ikke dårlig. Du kan se frem til Beatrices første innlegg i neste uke, men aller først, la oss presentere henne:

Beatrice startet sin karriere i Márkomeannu med å varme opp lapskaus. Da var det ennå på Dyrskueplassen at Márkomeannu ble arrangert. Hun holdt seg noen år i pølse- og lapskausbua før hun begynte å engasjere seg med teater, program og booking, og senere tok hun over ledervervet etter Sigbjørn. Hun sier selv at det hadde ikke gått bra hvis ikke Sigbjørn hadde vært så glad i å svare telefonen, til alle døgnets tider. Beatrice jobber nå på Åarjelhsaemien teatere og er også med å lage barne -og ungdomsgrupper hjemme i marka om vinteren. Utenom det liker Beatrice mange kopper kaffe og jårre mannskit.

Bea

Hva betyr Márkomeannu for deg?
Jeg husker ikke nøyaktig når jeg for alvor begynte å engasjere meg, men det var enten i 2003 eller 2004. Før det kokte jeg mest lapskaus og varmet noen pølser under festivalen. Etter det vokste Márkomeannu opp for meg som et vidunderlig vesen som vekker alle mine sanser og følelser. Márkomeannu er lukten av nyslått gress, solfylte dager, svette kropper, mye kaffe, humør som turbulerer mellom grettenhet og latter, heldigvis mest latter og čiermmis. Márkomeannu får det til å krible i magen. Man blir på en måte nyforelsket igjen. Ja, man kjenner jo det at Márkomeannu kan gjøre en litt småyr. Og de mørke kveldene er jo som skapt for en flørt. Njánnji! Márkomeannu får hele mitt sanseapparat til å våkne både på godt og på vondt. Det som topper mine følelser for Márkomeannu er at den er som skapt for alle og ikke minst; den er samisk! Márkomeannu tilfredsstiller dermed på alle områder.

Hva er ditt beste Márkomeannu-øyeblikk?
Jeg har utrulig mange pinlige Márkomeannu-øyeblikk, men blant dem finnes det også mange gode, heldigvis.

2007 og åpning av hovedscenen til Márkomeannu. Det var mitt første år som festivalleder. I tillegg til det hadde jeg ansvaret for program og booking. Hodet var fylt til randen av ting som skulle gjøres, rekkefølger, memoarer for husk ditt og husk datt. Og størst og viktigst av alt var åpningen av nyscenen. Det skulle gjøres med pomp og prakt! Etter en idémyldringsrunde inne på Hovedhuset på Gállogieddi kom vi frem til at scenen må jo åpnes med flairsticks. Og ballonger. Og det samiske flagget. Og Cato og Sigbjørn var jo sjølskrevne folk til å stå for åpningen. Ordførere, fylkesordførere, Sametingspresidenten, ja alle de måtte vi jo invitere. Og Mari Boine. Mari Boine har åpningskonserten. Knall!

En av de faste oversetterne til Márkomeannu finner flairsticks på en butikk i Tromsø. Butikken har gitt beskjed om at vi må ringe brannvesenet å si i fra om at det blir mye røyk. Jeg ringer samme dag som åpningen er og gir beskjed om at vi kommer til å bruke flairsticks, slik at dersom det skulle komme noen telefoner om mye røyk fra Gállogieddi så visste de hva det var. Jeg får beskjed om å ringe 1-1-0 ti minutter før det skal skje. Så får jeg melding om at flairsticksene fra Tromsø er forsinket. Åpningen nærmer seg rasende fort. Og jeg småløper frem og tilbake mellom Hovedhuset og scenen. På Hovedhuset har de ennå ikke kommet i gang med å blåse opp alle de ørten tusen ballongene vi skal ha. Og jeg løper enda et par ganger innom for å se til ballongene som nå blåses opp med all verdens tålmodighet. Flairsticksene melder sin ankomst, akkurat tidsnok. Jeg ringer brannvesenet og der svarer ei ordknapp dame. Jeg åpner med å si: «Hei, det e Beatrice Fløystad, æ ringe i fra Márkomeannu. Æ ringer ikkje førr å melde om en brann, men æ fikk…» Hun avbryter meg  og sier: «Vi er nå midt i en utrykning og så ringer du nødnummer for å si at du ikke skal melde om brann!» Hun er på vei å legge på, men jeg skynder meg å legge til: «Æ fikk beskjed om å ringe, fordi vi ska ha…» Dama har virkelig ikke tid å høre på meg og hun sier: «Nå er bilene på tur ut så hvis…» Nå er det jeg som avbryter henne nokså sint og sier: «Hvis nån melde om mye røyk i fra Gállogieddi på Myrnes i Evenes så skal du vette at det ikkje nåkka brann, for vi ska bruke flairsticks». Blodet raser og trynet må ha sett ut som ei illsint ku. Og der, der kommer de. Alle joikebarna, og Cato og Sigbjørn. Og alle ballongene. Sameflagget. Ordførerne og representanten fra Sametingsrådet. Og der! Bang! Flairsticks! Røyk! Ballonger som smeller! Og så, Mari Boine! Når Mari Boines stemme høres utover Gállogieddi står jeg bak ruinene til gammelscenen. Tårene presser på. Det kommer mange tårer. Jeg hulkeskriker og bannes for den dumme dama i brannvesenet, samtidig som jeg kjenner gleden over at vi endelig har startet en ny epoke i Márkomeannus historie. Det brenner varmt og søtt inni meg mens folk strømmer til foran den nye, flotte scenen vår. #Den følelsen! Det er Márkomeannu- øyeblikk!

Hva er ditt hotteste tips til reisemål i Sápmi?
Man kommer jo ikke foruten at markasameland er et nydelig sted. Men siden allerede mange i staben snakker så varmt om området vårt, så kan jeg jo trekke frem et annet sted. Det er plassen hvor alle mennesker har sin egen historie. Hvor historiene om menneskene fortelles i fra hjertet og man kjenner den gode latteren boble. Plassen hvor du må kunne klare deg selv. Plassen hvor du må planlegge neste handletur NØYE. Plassen hvor du som turist eller tilreisende har muligheten til å kunne ta badstu, dra med skuter langt ut i fjellet, få reinkjøtt til alle måltider og ikke minst få møte alle hovedrolleinnhaverne i de gode historiene. Og reinkjøtt er eksklusivt om du kommer fra markasameland hvor fårekjøtt og fisk er det store. Men skuter, det kan nok diskuteres, men er visstnok toppen for mange. Vet du ennå ikke hvor jeg mener du skal reise? Jo, reis, til markasameland! Kom på Márkomeannu! Det mener jeg virkelig! Og deretter reiser du til et av de små stedene nord om Kiruna.

Foruten det så anbefaler jeg deg å kjøre E6 sørover i fra Mo i Rana og ta av til Hattfjelldal, ta av til Røyrvik, ta av til Snåsa og fortsett til Røros. De beste stedene i sydsameland på norsk side ligger ikke synlig for allmennheten langs E6. Stalltips! Blunkesmileys!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s