Skiltet

Du har kanskje sett årets Márkomeannu-design? Det har blitt spredt til 35 381 postkasser i Nordland og Troms, det ligger på bensinstasjoner, turistinformasjoner, butikker og spisesteder og henger på vegger på ulike steder rundt omkring i hele Sápmi. Det er dermed en god sjanse for at du har sett det.

Hvis ikke, kan du se designet her:

I år har vi valgt et skilt som design. Det er vår egen lille protest mot landsdelens innstilling til samisk skilting. De siste årene har debatten om samisk skilting dukket opp igjen med stor styrke, i Bodø, i Harstad, i Tromsø, i media, på nettet. I media og på nettet har debatten tatt helt av og kan nesten ikke lenger kalles en debatt. Det florerer av usaklige påstander og rasistiske angrep som det gjør vondt å lese.

Jeg har ofte tenkt på at om jeg ikke var same selv og kom kjørende over ei elv, inn i et tettsted eller inn i en ny by, ville jeg ikke da ha syntes at det var fint med to stedsnavn på et skilt?

To stedsnavn ville ha sagt meg veldig mye om hvilket sted jeg var kommet til, det ville ha sagt meg at finnes to forskjellige kulturer på stedet, to forskjellige folkeslag, og sannsynligvis også en sammenblanding av disse to kulturene og folkeslagene. To kulturer burde være en stor rikdom.

Ser dere ikke det, at vi har en stor rikdom i landsdelen vår?

I Sverige, hvor den samiske befolkningens rettigheter generelt er dårligere enn i Norge, har de av en eller annen grunn kommet lenger med samisk skilting. Når jeg setter meg i bilen hjemme i Skånland og setter kursen mot Kiruna, passerer jeg både Gáhtterjohka og Alit Suorri, og når jeg kjører rundt omkring i Jämtland, kan jeg besøke steder som Staare og Mihte.

På Márkomeannus festivalområde kan du i år se samisk skilt. Med piler og kilometerangivelse. Og for deg som behøver litt tips om hva de ulike stedsnavnene betyr, her følger en forklaring på slik du sannsynligvis – og dessverre – er vant til å se disse stedene:

52 Vassdalen – Kebnekaise 291
863 Gårnitak –  Bodø 317
711 Namsen – Moski 1,4
431 Jokkmokk – Sevettijärvi 795
1191 Lovozero – Sortland 123
802 Sirma – Šuoššjávri 614
742 Ankarede – Manndalen 271
152 Hellemofjorden – Kuttainen 420
260 Tromsø – Engerdal 1209
671 Igeldas – Loppa 536
680 Inari – Narvik 78

Ideen til skiltdesignet kommer fra Márkomeannus stab og har blitt utviklet av staben i samarbeid med designer Tor Åge Vorren i Rød Tråd.

NB. Beklageligvis har ett av stedsnavnene i designet endt opp feilstavet. Det er det lulesamiske navnet Jåhkåmåhkke, som i designet har fått én k for mye i første del av navnet. Riktig stavemåte er altså Jåhkåmåhkke.

1 tanke på “Skiltet

  1. Tilbaketråkk: GULAK gus buzza?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s