Rákkasorda og ungdomsengasjement


Govven | Foto: Melissa Lantto

I helga har jeg vært på Sáminuorra, Suoma Sámi Nuorat, Noereh! og Sámi Nurash sin grenseoverskridene konferanse om, ja, nettopp grenser (Rájedis – Raajets – Rájehis). Hele konferansen resulterte i Rákkasorda-deklarasjonen – en deklarasjon der samisk ungdom fra hele Sápmi har listet opp hva de mener må skje i Sápmi i de kommende årene.

Vanskelig å pakke 300 programbrosjyrer ned i kofferten samtidig som du skal ha plass til kofte og klær.

I og med at konferansen i år ble avholdt på Rákkasorda (Bjørkliden) så jeg mitt snitt og tok med meg 300 fersktrykte programbrosjyrer med meg over grensen. Rákkasorda ligger bare en drøy time fra Gállogieddi – tunet der Márkomeannu arrangeres.

I år finner du kanskje noen stedsnavn fra din hjemplass på Márkomeannus festivalplakat. Márkomeannu 2011 var det året vi med stolthet kunne presentere russisk Sápmi på festivalprogrammet. Dette var altså den første gangen hele Sápmi var representert på festivalen, en milepæl med andre ord. I år feirer vi nettopp dette ved å fjerne grensene totalt! Márkomeannu er en festival som alle samer – uavhengig av hvor du kommer fra –kan føle tilhørlighet til.

Jeg håper du tar deg tid til å ta en titt i årets programbrosjyre, og samtidig håper jeg at festivalsommerfuglene kribler ekstra mye nå når årets Márkomeannu-plakat snart dukker opp på en plass nær deg!

Jeg vil avslutte med å beklage at innlegget mitt kom sent og er kort. Livet som roadtripsame byr på mange problemer, blant annet dårlig internett-tilkobling 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s