Márkomeannu for the next generation

…er navnet på en tråd om Márkomeannus ungdomsprofil på stabens internforum. Jeg skal ikke gjengi det som står i den tråden, men jeg vil bruke min bloggdag på å skrive om hvorfor en god ungdomsprofil er viktig for Márkomeannus fremtid!

Ungdom engasjerer, og ungdom er engasjert! Som vi kunne lese fra Sigbjørns innlegg, så er ungdomsengasjement hele grunnen til at Márkomeannu finnes i dag. Jeg vil tørre å si at i like stor grad som Márkomeannu trenger den samiske ungdommen, trenger også den samiske ungdommen Márkomeannu.

Som både same og tenåring (sistnevnte en æra som snart er forbi) husker jeg hvordan vi i samiskklassen gledet oss til sommerens store høydepunkt: Nemlig Márkomeannu. Vi lagde prosjekter, noveller, artikler og kalendre som alle på en eller annen måte var knyttet til Márkomeannu – og for å være ærlig: Det å lage Márkomeannukalender – med [lærerpålagte] månedlige bibelvers – beviser at man er ordentlige márkomeannuentusiaster!

Márkomeannu var for oss ikke bare en festival vi dro på for å oppleve samisk musikk. Det var også et sted der vi fikk møte igjen gamle og nye venner, og i tillegg møte nye mennesker fra andre deler av Sápmi. Slik er Márkomeannu fortsatt, og slik skal Márkomeannu fortsette å være!

Som ung kan det være vanskelig å nå fram med sine idéer, sine meninger og sitt engasjement. Og i tillegg kan man jo spørre seg selv: Er det vits i å engasjere seg? Selvfølgelig er det vits. Vi trengs! Uten ungdom blir det ingen Márkomeannu. Det er ungdom som er fremtiden – også i det samiske samfunnet. Som ung er det din oppgave å utfordre det etablerte; det er din oppgave å snu ting på hodet og gjøre det til det bedre. Det samme gjelder også for Márkomeannu. Her har vi mye å lære fra de som startet opp festivalen!

Å komme med idéer til Márkomeannus ungdomsprogram kan være både vanskelig og lett på samme tid. Lett fordi vi har masse idéer, vanskelig fordi ting vi synes er morsomt og spennende ikke trenger å være like kult for den aktuelle målgruppen. Å finne aktiviteter som passer for det store aldersspranget 14-18 år kan være veldig vanskelig. Spesielt siden ungdommer er så forskjellige, og spesielt siden det er så store forskjeller fra generasjon til generasjon.

På årets ungdomsprogram har vi blant annet en egen Ungdomslávvu som skal fungere som en hengeplass for ungdom. Her skal du blant annet kunne slappe av med venner, høre på musikk, og lese Š og Nuorat. Vi håper at DU er med på å gjøre Ungdomslávvuen til din egen. Ungdomslávvuen er åpen for overraskelser: Følg med på Márkomeannus facebook eller twitter for å få med deg spennende aktiviteter og muligheter!

Jeg håper derfor at både ungdom innen og utenfor denne aldersgruppen ser sitt snitt og blir med på å utforme Márkomeannus ungdomsprofil, enten som frivillig, som stabsmedlem, eller rett og slett bare som festivaldeltaker. Hva synes DU er kult? Hva vil DU oppleve under Márkomeannu? Hva vil DU at Márkomeannu skal gjøre bedre? Dette er spørsmål vi vil ha tilbakemeldinger på, og du må ikke være redd for at det du foreslår er for teit eller for sært, vårt ungdomsprogram skal passe for alle!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s