En produsents aprilmandag

Å være produsent for Márkomeannu handler i april mye om program. Det er på denne tiden jeg får den første skikkelige følelsen av at festivalen nærmer seg. Tre måneder igjen nå. Slik kan en mandag i april se ut:

08.40: Jeg kjører inn på parkeringsplassen foran Várdobáiki samisk senter, hvor Márkomeannu har kontor. Idet jeg går ut av bilen møter jeg til min store overraskelse på Tatiana, som jobber ved det samiske kultursenteret i Lujávri/Lovozero utenfor Murmansk. Hun er på privat reise i området og besøker i samme omgang Várdobáiki.

08.45: I løpet av natta har jeg fått tilsendt siste korrektur av tekstene til Márkomeannus programbrosjyre. De siste dagene har korrekturleserne i staben lest korrektur. I dag er deadline for innlevering av tekster til designer Tor Åge hos Rød Tråd. Jeg setter i gang med gjennomlesning av korrekturen.

09.00: På møterommet i gangen hører jeg at studentene som tar Samisk semesteremne er i gang. Det må være samlingsuke denne uka. Mye lyd når videoforelesningen fra Kautokeino setter i gang. Heldigvis lukker de døra.

09.05: Finner en kommentar i korrekturen om at både Váhki og Lufuohtta brukes om Lofoten i samisk del av brosjyretekstene og at vi må velge ett av dem. Noterer at jeg må undersøke hvilket som er det riktige før tekstene sendes av gårde.

09.20: Odolf stikker hodet inn kontordøra. Han lurer på hvordan det går med årets festivalprogram og er spesielt interessert i historievandringa. Odolf hadde ansvaret for vandringa i 2010, da den var i Planterhaugen. Han har et forslag til et nytt sted for historievandringa, fra Planterhaug mot Husjord, og når jeg lurer på om han er såpass kjent der at han kan fortelle om området, er han jo det, men minner meg på: “Du må huske på at æ begynne no å bli så gammel, hoinngammel”. Akkurat det er litt vanskelig å huske på når det gjelder Odolf, sprek og ung til sinns som han er.

09.50: Får en SMS fra en av oversetterne våre som lurer om det er for sent å endre i tekstene. Hun har funnet det eksakte samiske ordet for “å kaste loss” og vil gjerne bytte til det.

10.00: Cato i staben kommer innom kontoret med breaking news: Han har fått ny jobb! Det betyr også at han flytter fra bygda. Cato er en av de som var med på å starte Márkomeannu i 1999 og som har vært med hele veien siden da. Selveste Handy Man, med ansvar for oppbygging av festivalområdet. Vi snakker om endringer som skal gjøres på området før årets Márkomeannu.

10.30: Márkomeannus regnskapsfører Erik forteller en smule oppgitt at revisor ennå ikke har begynt på Márkomeannus regnskaper for 2011. De har stått i kø i langt tid. Vi behøver regnskapene for få utbetalt siste del av tilskuddene fra 2011. Må få fortgang i saken.

11.10: Jeg har Sigbjørn i staben på telefon og passer på å spørre hvilket samisk navn for Lofoten vi skal bruke. Vi blir enige om å gå for Váhki.

11.35: Må undersøke enda et stedsnavn og går for å finne frem Skániid girjies bok Samiske stedsnavn i Evenes. Finner ikke leseeksemplaret i Várdobáikis hylle og må hente et av eksemplarene som er til salgs. Blar forsiktig i det og håper ingen merker det.

12.10: Lunsjtid. Jeg er litt sent ute, og når jeg kommer inn på pauserommet, er de andre ferdige med lunsjen. Thomas, som er museumsleder på Várdobáiki museum, blir imidlertid sittende, og vi rekker å snakke om både de nye løpeskoene med tær som har kommet på markedet, fine treningsrunder i marka og nordområdesatsing. “Hvordan er din nordområdeidentitet?” Spørsmålet kommer fra Thomas, og jeg svarer at det er den identiteten jeg alltid har hatt, siden jeg er vokst opp her. Det er kun regjeringen som har satt et nytt navn på den. Thomas er skeptisk til nordområdesatsinga, han mener vi må passe på at vi som bor her nord, ikke blir brukt for å fremme oljeutvinning i Barentshavet.

12.40: På vei fra lunsj går jeg gjennom avisene fra de siste dagene. I torsdagens Ávvir er det en sak om KOLT Márkomeannu. Jeg skanner og tar kopi av saken til Márkomeannus arkiv.

13.15: På e-posten kommer det inn en bestilling av markedsplass. Markedet vårt begynner å fylle seg opp.

13.20: Emma i staben skal møte Senter for samiske studier (SESAM) ved Universitetet i Tromsø i morgen for å diskutere design på årets tøyvesker. Jeg sender siste skisse av årets design til henne, kanskje kan veskedesignet være likt festivaldesignet? SESAM er samarbeidspartner for Márkomeannu.

13.25: Katharina fra Sametinget og nabokontoret er innom. Hun er spent på årets program. Av en eller annen grunn kommer vi inn på Barentsspektakel i Kirkenes. Katharina har vært på festivalen, og jo mer hun forteller, jo mer trigges festivallysten min. Neste år, da må jeg dra dit! Håper at Barentsspektakel ikke kolliderer med marknaden i Jokkmokk.

14.30: Jeg er ferdig med korrektur-gjennomlesning av tekstene og sender dem til Tor Åge. Setter i gang med redigering og klargjøring av bilder som skal være med i programbrosjyren. Mac-en min jobber tregt. Irriterende. Stakkaren har altfor mye materiale på harddisken.

15.50: Manndalen neste. Jeg setter meg i bilen, 50 minutter etter planen. I morgen skal jeg møte Sametingsrådet på vegne av samiske festivaler sammen med Riddu Riđđu og på vegne av Márkomeannu. Fortsatt har jeg ikke rukket å svare på e-poster i dag.

17.30: Passer på å få snakket på telefon med Márkomeannus festivalleder Runar mens jeg kjører. Når vi skal planlegge tidspunkt for slipp av artister, må han gå inn på et annet rom slik at ikke kollektiv-samboer Berit Kristine skal høre hvem vi har booket!

18.00: Bare veier og sol fra skyfri himmel, vår i Sápmi, og Radka Toneff og Steve Dobrogosz på bilstereoen. Det er supre kjøreforhold.

19.15: Skiltet med Gáivuona suohkan dukker opp. Synes det er like fint hver gang.

19.45: Fremme på Senter for nordlige folk og en rask tur innom Riddu-kontoret. Festivalleder Kirsti og produsent Christina er ennå på jobb. Det er travle dager i festivalverden også i Kåfjord.

20.15: Vi forflytter oss hjem til Kirsti, som setter i gang med å lage middag. Jeg statusoppdaterer på Facebook. Over reinskaven og brokkolien går praten om morgendagens møte med Sametingsrådet, festivalfremtid og artistovernatting.

23.00: Christina går hjem, og Kirsti og jeg setter oss foran hver vår bærbare datamaskin for dagens siste jobbøkt. Vi planlegger morgendagen, og jeg sender de siste programbrosjyre-bildene til Tor Åge. Klokka passerer midnatt og vel så det før vi avslutter. E-postene får jeg spare til i morgen.

Ellen

2 tanker på “En produsents aprilmandag

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s