«Jeg vet ikke om jeg ville kalt Márkomeannu en samisk festival»

Ingenting gleder festivalarrangører mer enn når media og andre viser interesse for festivalen og kommer med tips om hvordan ting kan gjøre bedre.

Men av og til kommer det noen forslag som vi rister oppgitt på hodet av. Et eksempel er å finne avisa Ságat 3.8.2011: «La CC Cowboys ha hovedforestillingen lørdagskvelden for eksempel – hvorfor ikke?» 

Kommentar i Ságat onsdag 3. august.

Journalist/freelancer Randi E. Breivik har skrevet en kommentar hvor hun mener at Márkomeannu ikke oppfyller sitt formål om å være en samisk festival når det, og jeg siterer «misjoneres for våre egne». Hun bygger opp sin argumentasjon på at vi er for samiske i vår profil, og dermed ikke makter å drive «kulturformidling» som hun mener er en viktig del av «ideen» Márkomeannu. Det er visst også en forutsetning for å være en samisk festival at lager programmet ut fra at samer er multikulturelle og vi derfor burde hente inn «et par band vi alle kan digge».

Før vi klarer å bestemme oss om det er noe poeng i å kreve tilsvarsrett på denne kritikken, tenker jeg å lufte litt mulig motargumentasjon her, og tar gjerne i mot tips og meninger.

Første mulige argument:
Ideen Márkomeannu har aldri vært å drive kulturformidling til «nordmenn» – vi driver ikke «misjonering» som Ságat mener å tro at vi ønsker. Ideen Márkomeannu er først og fremst ideen om at samer fra nærområdet og langveisfarende skal kunne komme til en helg hvor det samiske for en helg er i sentrum (selv om vi alle hører på annen musikk og leser annet enn samiske literatur ellers) og det er helt naturlig og avslappende å være samisk (uten å måtte stå til svar for koftebruk etc.). Andre er veldig, veldig velkomne på festivalen, men Márkomeannu bygger ikke vårt program for å drive misjonsvirksomhet.

eller:
Vi i Márkomeannu er helt enige i at det er viktig å drive kulturoverskridende arbeid, men alle festivaler må finne sin plass i den store helheten, og alle festivaler må finne sin nisje for å kunne overleve i festivalvrimlet landet vårt oversvømmes av. Det finnes nok av gode festivaler som kjører den oppskriften Breivik argumenterer for. Heiafestivalen og Skippagurrafestivalen er to flotte eksempler.

eller:
Er det bedre å «lure» det samiske inn gjennom CC Cowboys? Kan man få flere til å spise fisk ved å lokke med deilige bratwurstpølser på fiskefestivalen i Lødingen? Ville flere blitt interesserte i jazz hvis jazzfestivalen i Molde skiltet med AC/DC på plakaten?

3 tanker på “«Jeg vet ikke om jeg ville kalt Márkomeannu en samisk festival»

  1. For en tid tilbake skulle jeg kjøpe en bil og ringte på en annonse Fra Randi Breivik på Finn.no. Kom til en telefonsvarer som sa følgende med en lys lykkepillestemme: -Hæææi, Dette ær Rææændy Biiii! Jæi kanke ta telefån akkurat nååååå, Så legg igjen en beskjeeeed! Poenget mitt er at selv om det neppe er snakk om samme Randy B, så stoler jeg like lite på dømmekraften til begge. Jeg kjøpte selvsagt ikke bilen til Randy B og jeg kjøper ikke argumentene til Randi E. Breivik heller.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s