Som alle andre slapp vi alt hadde i hendene, og satt skrekkslagne foran tv-skjermer og datamaskiner fra de første meldingene om bomben i Oslo og gjennom hele helgas ufattelige grusomheter. Å tenke på festival ga liten mening i timer med sjokk og febrilsk leting etter nytt fra kjente og venner i Oslo og på Utøya.

Spørsmålet måtte likevel besvares. Er det rett å arrangere festival en uke etter at noe så utenkelig har kastet hele landet vårt inn i sjokk og sorg?

Det har vært utrolig vanskelig å finne et svar. En festival blir i stor grad forbundet med glede og feiring, og det er ikke mye å feire nå om dagen.

På den andre siden har festivaler også en annen side. Møtet mellom mennesker er viktig. Statsministeren har snakket om det. Kongen har snakket om det. Og de overlevende fra Utøya har snakket om det. Vi skal ta vare på hverandre gjennom denne tiden, og vi skal fortsette med å være et åpent, demokratisk samfunn, og et samfunn der vi fortsatt skal jobbe utrettelig for det vi tror på. En måte å gjøre dette, er å legge til rette for at folk skal få en plass å være sammen.

På Márkomeannu møtes fremmede folk og er venner. Jeg tror at det er nødvendig for folk å komme sammen, og jeg mener at en festival kan være en sånn arena. Vi vil møtes og markere grusomhetene i lag.

Hvordan kan vi så markere og vise respekt for ofrene, de overlevende og de pårørende, som går gjennom sine livs verste dager? Det er selvfølgelig ikke mulig å gjøre nok. Men vi kan alle gjøre litt. Derfor vil vi ha en minnesmarkering i forbindelse med åpningen av festivalen, og vi jobber med hvordan vi kan markere medfølelse gjennom festivalen, både fra scenen og på festivalområdet.

Et annet viktig spørsmål har vært om vi skal anbefale festivalpublikum om å nedtone stemningen. Jeg tror at det nødvendigvis vil bli en litt annen stemning på årets festival, og jeg tror ikke det riktige er å gå inn med føringer på hvordan folk skal gjennomføre sin egen sorgprosess.

Det jeg kan og vil oppfordre til, er at folk tar vare på hverandre. Vi har alle behov for en klem og noen å snakke med, og hvis alle tar vare på hverandre så kommer vi til å klare oss gjennom denne situasjonen på en best mulig måte, og festivalen vil bli en verdig hedring av livet og markering av at vi ikke lar oss stoppe av grusom terrorisme.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s