Skatten på frivillighet

I går eksploderte nyheten om at Skatteetaten ønsker å tvinge frivillige til å skatte når de mottar en verdi til mer enn 1000 kroner fra en festival.

Det vil si at hvis du er frivillig på en festival som koster 900 kroner og får en hamburger til en verdi på 105 kroner med på «kjøpet», så kan du i teorien risikere å gå på en smell i neste års skatteoppgjør.

Loven som sier dette er selvfølgelig helt på trynet, noe også festival-Norge fint klarte å påpeke gjennom å bråke litt i media i går. Hvis festivalene skal bli tvunget til å gjennomføre denne loven så dør frivilligheten fort.

For meg er det uforståelige her at frivillighet blir målt i pengeverdi. Jeg mener det er en feiltolkning av frivillighet å se på et gratis festivalpass som betaling. Frivillighet handler ført og fremst om å være med å skape noe positivt i samfunnet, og de færreste gjør det for å spare penger.

Márkomeannus frivillige blir ikke berørte. Dessuten bidrar nok de færreste for å spare de 500 kronene festivalpasset koster.

Nå er det en god stund til Márkomeannu blir berørt av disse reglene, da vi både er særdeles billige (nettop fordi vi har valgt å ikke fokusere på penger og overskudd, men heller stoler på at folk vil være med på å bidra for å få festivalen til å gå gjennom), og fordi vi er en frivillig organisasjon og dermed i praksis kan gi bort verdier for opp til 4000.

Jeg regner også med at vi får se en regelendring ganske raskt – ingen av våre politikere er (heldigvis) gale nok til å la skatteregler klusse med frivillighet og kulturdugnad på denne måten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s