Kritikken av Márkomeannu alkoholsalg

Kritikken
Siden Márkmeannus generalforsamling 27. Desember 2010 vedtok å innføre alkoholsalg på festivalen 2011, så har vi i blant kritisert for dette vedtaket gjennom media. Spesielt blir det argumentert med at Márkomeannu ikke lenger kan kalle seg en barne- og familievennlig festival, nå når det blir mulig for de over 18 å drikke alkohol i et avgrenset område.

I dagens versjon av den samiske avisen Àvvir kommer denne kritikken opp på nytt. Forelder og trener i Fjell Skilag, Jan Erik Reinås, mener blant annet prinsipielt at barn og alkoholbruk ikke hører sammen, og at dermed er feil av Márkomeannu å markedsføre seg som en familiefestival.

En print screen fra Àvvir sin side.

 

Gode poenger
Reinås har et godt poeng i at det er en stor utfordring å arrangere en festival som er tilrettelagt for både voksne og familier med barn. Det er også sant at det å selge alkohol ikke bidrar til at voksne folk holder seg edru under festivalen. Generelt føler jeg at de fleste utfordringene festivaler som Márkomeannu opplever i forhold til alkoholbruk blir godt oppsummert i denne avisartikkelen.

Men det er også her vår enighet stopper, for jeg klarer ikke helt å se hvorfor denne kritikken rettes mot Màrkomeannu når vi nå forsøker å finne løsninger for å få alkoholbruken inn i mer kontrollerte former.

Feilinformasjon
Márkomeannu forsøkte i sine tidlige dager å være en rusfri festival, men har ikke påstått å være dette på ganske mange år, i motsetning til det som blir hevdet i dagens Àvvir. Grunnen til at vi gikk bort fra dette var at all erfaring viste at det ikke er mulig å arrangere en festival for voksne og unge voksne hvor alkoholbruk er helt forbudt. Folk er rett og slett for glade i å ta seg en øl når de koser seg på festival. Jeg vet for eksempel selv at jeg aldri ville dratt på en festival hvor jeg måtte være avholdsmann for ei helg. Faktisk så vet jeg ikke om noen festivaler som ikke selger alkohol (annet enn religiøse festivaler).

Det vi gjør nå når vi starter med å selge alkohol er rett og slett å møte disse faktaene i døra. Vi har rett og slett sett at vi ikke klarer å arrangere en festival som både har klare regler mot alkoholbruk og samtidig tiltrekker seg publikum som vi er helt avhengig av.

Tre fordeler med alkoholsalget:
1: Vi kan i større grad forhindre mindreårige fra å drikke,.
2: Overstadig berusede mennesker kan nektes alkoholservering.
3: Voksne folk slipper å være regelbrytere og måtte drikke i skjul.

Jeg skal avslutte med et par spørsmål
Hva er det kritikerne våre ønsker at vi skal gjøre? Ikke tillate barn under 18 å komme på festivalen? Gjøre all alkoholbruk forbudt og i praksis bli en helt edru og eksklusiv barnefestival?

– Begge løsningene er mulige, men vil endre Márkomeannu og gjøre oss til en mindre festival. Mindre inkluderende og mindre i publikumstall.

3 tanker på “Kritikken av Márkomeannu alkoholsalg

  1. Jeg vil si at det å legge til rette og det å kunne kontrollere alkoholinntaket på festivalområdet vil skape en mer barne- og familievennlig festival. Man unngår smugdrikkingen, en største rølpingen og man unngår inntaket av brunt (og ofte tildels grumset) brennvin og vi vet alle hva som ofte skjer når man inntar for store mengder med sprit…
    Utover det så ser jeg ingen grunn til at Márkomeannu skal bli noen dårligere festival, tvert imot. Det er fortsatt en festival for alle, det er aktiviteter for alle, det er musikk for alle og klarer man å komme seg opp bakkene så er området også for alle. Og slik skal det være. Og så får det, til syvende og sist, være opp til oss foreldre å begrense oss og bestemme hva barna skal delta på.

    Vi gleder oss. Både jeg og Jubeltrollet på 15 måneder:-)

  2. Hvis man gjør alkohol helt forbudt på festivalen, så vil det ikke komme folk. De aller fleste som kommer, er jo ute etter å drikke. Alkohol hører med på festivalen! Jeg både tror og håper at ordningen i år vil funke!

  3. Takk for støttende kommentarer. Jeg er sikker på at det kommer til å gå fint. Og så lenge folk følger reglene så blir det en smertefri overgang. Min eneste bekymring er at publikum ikke finner veien til foran scenen når vi har konserter. Kanskje vi burde ha noen «lokkere» som står og frister med et eller annet!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s