Matlaging

Skal en festival bli vellykket, så må det være god mat tilgjengelig. En gang mellom 2005 og 2007 hadde av en eller annen grunn jeg ansvaret for matlagingen. Og for å si det som det er, så skal festivalen takke gud for at ikke mattilsynet stakk innom det året. Jeg har grusomme minner fra halvstekte kotelletter, sur potetsalat, kalde pølser og rettmessig misfornøyde kunder.

Det samme året hadde vi tilfeldigvis besøk av en av ildsjelene bak Storås-festivalen. Han sa noe sånt som at han syntes vi hadde en kjempeflott festival, men at han kunne se noen barnesykdommer. Når jeg ser tilbake så skjønner jeg veldig godt hva han mente!

Å lage mat for en stor gruppe mennesker er nemlig ikke noe å spøke med. Derfor har vi heldigvis en kyndig gruppe kjøkkenvante mennesker fra foreningen Stuornjarga Sámiduoddji som har tatt over matproduksjonen.

De har startet deler av matprodusjonen allerede i dag, for å rekke å få gjort alt skikkelig (altså gjør de ikke de samme tabbene som vi gjorde under min tid som «matsjef»). Festivalprodusent Ellen stakk i kveld for å ta noen bilder av dem i aksjon.

Klappakaker er en markasamisk klassiker, og selvfølgelig en ufravikelig tradisjon på Márkomeannu. Foto: Ellen Berit Dalbakk

Om et par uker er dette blitt til reinkjøttkebab. Foto: Ellen B. Dalbakk.

Apropos tradisjonsmat så er dette den viktigtigste: gomba. Foto: Ellen B. Dalbakk.

Ja, det er blodmat. Men aiai så godt!

Markafolk elsker gomba, så det trengs en del!

Kjøtt!

2 tanker på “Matlaging

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s